Cilt Bakım Sözlük

Kafein

Kafein, göz altındaki şişkinlik ve koyu halkaların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir ve ayrıca göz çevresindeki hassas cildi güçlendirmeye de yardımcı olabilir. Kafein, şişliği azaltmak ve ciltteki dolaşımı iyileştirmek için harika bir topikal bileşendir, bu da onu göz altı torbaları için hayati bir bileşen yapar. Kafeinde aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. İnce çizgi ve kırışıklıklara neden olan serbest radikalleri yok eder. Ayrıca kafeinin kolajen ve elastin üretimine yardımcı olduğuna dair çalışmalar mevcuttur.

Niacinamide/Niasinamid

Niacinamide, B3 vitamini türevidir ve cildin yenileme sürecinde destekler. B3 vitamini türevi, cildi serbest radikallere karşı koruyan antioksidanlar açısından zengindir ve bu da erken cilt yaşlanmasını önler. Lipid üretimini ve cildin kolajen ve elastin üretme kabiliyetini uyarır. Sonuç, daha sıkı, daha pürüzsüz ve daha esnek bir cilttir. İnce çizgilerin görünümü düzenli kullanımla azalır. Niacinamide, cildinizin koruyucu bariyerinin gelişmesine katkı sağlar ve bu da cilt neminin korunmasına yardımcı olur. Bu, özellikle çok kuru veya olgun cildiniz varsa faydalıdır. Kızarıklık ve lekeleri en aza indirir. Niacinamide, egzama, akne ve diğer cilt rahatsızlıklarından kaynaklanan kızarıklığı hafifletmeye yardımcı olur. Gözenek görünümünü en aza indirir. Cildi pürüzsüz ve nemli tutmanın ikincil bir faydası olarak zamanla gözenek boyutunda doğal bir azalma görülür. Nem tutmanın faydaları sadece kuru cilt tiplerine sahip olanlar için değildir. Niacinamide ayrıca yağ bezlerinin ürettiği sebum miktarını düzenlemeye ve fazla üretimi önlemeye yardımcı olur. Niacinamide, aynı zamanda cildi ultraviyole ışınlarının neden olduğu hasarlardan koruyabilir. Koyu lekelerin rengini açar ve cilt rengini homojenize eder. Bazı araştırmalar, Niacinamide’in koyu lekeleri aydınlatmada yardımcı olabileceğini buldu. Bu fayda, artan kolajen üretiminden kaynaklanıyor olabilir. İnce çizgileri ve kırışıklıkları en aza indirir. Araştırmalar, Niacinamide’in yaşlanmayla birlikte gelen bazı belirtileri azaltmada yardımcı olduğunu da buldu. Buna ince çizgiler ve kırışıklıklar dahildir. Cildi oksidatif strese karşı korur. Niacinamide, cildi güneş ışığı, kirlilik ve toksinler gibi çevresel streslerden korur. Sivilceleri yok eder. Niacinamide, şiddetli akne için, özellikle papüller ve püstüller gibi iltihaplı formlar için yararlı olabilir. Zamanla, daha az lezyon ve gelişmiş cilt dokusu görebilirsiniz.

Camellia sinensis Leaf Extract/Yeşil Çay  Özü

Yeşil çay gibi, yeşil çay ekstresi de harika bir antioksidan kaynağıdır. 10 kişide yapılan bir araştırma, 60 gün boyunca cilde yeşil çay özü içeren bir kremin uygulanmasının cilt elastikiyetinin artmasına neden olduğunu ortaya koydu. Ayrıca kozmetik ürünlere yeşil çay özü eklemenin nemlendirici bir etki sağlayarak cilde fayda sağladığı gösterilmiştir. Yeşil çay ekstresi, antioksidan kapasiteyi artırdığı ve oksidatif strese karşı koruma sağladığı gösterilen kateşinler adı verilen antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarıyla savaşarak oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Bu da yaşlanma belirtilerini önler. Yeşil Çay özü doğal bir aydınlatıcıdır, cilt hücrelerinin yenilenmesini destekleyerek göz şişliklerini azaltır, koyu lekelere ve renk değişikliğine meydan okur.

Retinol

Retinol, cildi pürüzsüzleştirmeye yardımcı olur, hiperpigmentasyon görünümünü, ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltır, cildin nemlenmesini iyileştirir ve sivilceyi yok eder. Kırışıklıkları önler. Sadece mevcut ince çizgilerinizi ve kırışıklıklarınızı düzeltmekle kalmaz, aynı zamanda oluşan yenilerini de en aza indirir. Donuk cildi aydınlatır. Hücresel düzeyde cildi soyar, daha parlak, daha pürüzsüz ve kelimenin tam anlamıyla daha yeni bir cilt ortaya çıkarır. Sivilceyi tedavi eder. Sadece yağlı cildi düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda gözeneklerin tıkanmasını önleyerek daha az siyah nokta, kist ve sivilce oluşumuna neden olur. Koyu lekelerin rengini açar. Zamanla cildinizi, solan güneş lekelerini, sivilce izlerini, hiperpigmentasyonu ve koyu lekeleri eşitler. Retinol, kolajen ve elastin üretimini artıran hücre döngüsünü uyardığından, cildinizi dolgunlaştırmaya, gözenekleri açıp küçültmeye ve koyu lekeleri ve kızarıklığı gidermeye yardımcı olur. Dikkat! Retinol ciltteki ölü hücreleri uzaklaştırarak etki gösterir, böylece cildin yenilenme süreci hızlanır. Ancak bu soyma işlemi aynı zamanda cildin pul pul dökülmesine ve incelmesine neden olabilir. Bu nedenle retinol içeren ürünler kullanırken aynı anda AHA/BHA içeren ürünler kullanmak cildi tahriş edebilir. Ayrıca cilt inceldiği için güneşe hassas hale gelir ve bu nedenle de mutlaka güneş koruyucu ile birlikte kullanılmalıdır.

Squalene/Skualen

Squalene ciltteki sebum gibi cildinizi kayganlaştırmak ve korumak için vücudunuzun ürettiği birçok doğal lipidden biridir. Squalane iyi bir nemlendiricidir, yatıştırıcıdır, tahriş etmez ve komedojenik değildir. Cildi nemli, dolgun ve yumuşak bırakır. Squalane, kuru, hassas, yağlı ve akne eğilimli TÜM cilt tipleri için uygundur. Cilt bakımında skualan kullanmak, serbest radikallerle savaşırken kırışıklıkları azaltabilir, yara izlerini ortadan kaldırabilir, UV hasarını tersine çevirebilir, çilleri hafifletebilir ve cilt pigmentasyonunu önleyebilir.

Jojoba Oil/Jojoba Yağı

Jojoba Yağı, birçok temel yağ asidi, güçlü antioksidanlar ve vitaminler içerir. Jojoba Yağı doğal olarak naziktir ve tahriş etmez, temelde her cilt tipi için mükemmeldir; Yağlı cildi dengeler, hassas cildi yatıştırır, kuru cildi nemlendirir ve hatta sivilce ve çatlaklarda kullanılmasına yardımcı olur. Jojoba yağı son derece etkili bir doğal nemlendiricidir. En iyi cilt bakımı rutininin bir parçası olarak yüz ve boyunda kullanılır. Tüm cilt tipleri için işe yarar ve cildi beslemek, nemlendirmek ve yatıştırmak için harikadır.

Tocopherol/E Vitamini

Serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olarak hücrelerde oksidatif hasarı önlerler. E Vitamini, korunmasız güneşe maruz kalma ve hava kirliliği gibi günlük çevresel stres faktörlerinin bir sonucu olan ciltteki serbest radikallerle savaşır. Serbest radikallerle savaşırken, E vitamini cildi hasardan korumaya yardımcı olur.

Acetyl Hexapeptide-8/Argireline

Argireline iğnesiz botoks olarak bilinir. Alındaki, göz çevresindeki ve dudak kenarlarındaki mimik kırışıklıklarını açar. Argireline kolajen üretimini uyarır. Sıkı ve sağlıklı bir cilt için sorumlu protein olan kolajen üretimini artırarak ince çizgilerin ve kırışıklıkların oluşmasını önlemeye de yardımcı olur. Cildin nemi tutmasına yardımcı olur. Argireline ayrıca ciltteki nem seviyelerini iyileştiren kolajen işlevini de optimize eder. Ve nemli cilt her zaman kuru ciltten daha genç görünür.

Copper Palmitoyl Heptapeptide-14/  Bakır Peptid

Peptitler mükemmel nemlendiricilerdir ve ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltan kolajen üretimini destekleyebilirler. Araştırmalar, bakır peptidin cildinizde kollajen ve elastin üretimini teşvik ettiğini göstermiştir. Aynı zamanda bir antioksidan görevi görür ve glikozaminoglikanların (hyaluronik asit gibi) üretimini destekler. Artan kolajen üretimine ek olarak, bakır peptidlerin elastin proteinlerini artırmaya yardımcı olduğu söyleniyor. Bu, daha sıkı ve pürüzsüz bir cilt oluşturmaya yardımcı olabilir.

Alpha Arbutin/Alfa Arbutin

Alpha Arbutin, lekelerin ve hiper pigmentasyonun görünümünü azaltır. Alpha Arbutin, Arbutin veya Beta Arbutin'den çok daha güçlüdür. Alfa arbutin, cildinizdeki melanin üretimini sınırlayan tirozinaz aktivitesini inhibe ederek çalışır. Daha az tirozin ve daha az melanin, daha az pigmentasyona, koyu lekelere ve daha düzgün bir cilde yol açar. Yaşlılık lekeleri, sivilce izleri veya leke sonrası kızarıklık olsun, alfa arbutin hepsini en aza indirir. Düzensiz cildi iyileştirir: Arbutin, melanin üretimine yardımcı olan bir enzim olan tirozinazı inhibe ettiğinden, koyu lekeleri önleyebilir ve hatta onları solmasına yardımcı olarak daha düzgün bir cilde yol açabilir. Güneşten korunma özelliklerine sahiptir: Arbutin, tirozinaz üretimini engelleyerek güneşe maruz kaldıktan sonra cildin koyulaşma derecesini azaltabilir.

Glycyrrhiza Glabra Root Extract/Meyan Kökü Özü

Meyan kökü bitkisinin resmi adı Glycyrrhiza glabra köküdür. Glycyrrhizin antiinflamatuardır, bu da iltihaplı, tahriş olmuş ciltte daha az kızarıklık ve tahriş anlamına gelir. Antioksidan olarak cildimizi serbest radikallere karşı korur. Deride melanin (pigment) üretmek için gereken enzim üretimini engeller, fazla melaninin atılmasına yardımcı olur, antiinflamatuar faydalar sağlar. Araştırmalar, meyan kökünde bulunan liquiritin adı verilen cilt açıcı bileşiğin lekeleri hafifletmeye yardımcı olabileceğini buldu. Meyan kökü koyu pigmentlerin üretimini yavaşlatatır ve bu da hiperpigmentasyonu azaltır.

Peptide Complex/Peptid Kompleks

Peptitler mükemmel nemlendiricilerdir ve ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltan kolajen üretimini destekleyebilirler.

Hyaluronic Acid/Hyaluronik Asit

Farklı özelliklere ve molekül boyutlarına sahip hyaluronik asit çeşitleri ile cildin nemlendirilmesi için üç boyutlu bir ağ oluşturur ve cildin farklı katmanlarına nüfuz eder. Cildin çok boyutlu nemlendirilmesini sağlayarak etkin bir şekilde elastikiyet kazanmasında etkilidir. Hyaluronik asit, cildin nemini korumada kritik öneme sahiptir. Topikal olarak uygulandığında cildi nemlendirmeye ve nemlendirici olarak bu hidrasyonu korumaya yardımcı olur. Sadece tek bir gram hyaluronik asit altı litreye kadar su tutma kapasitesine sahiptir.

Zinc PCA/Çinko PCA

Çinko-PCA bir eser elementtir ancak çinkodan farklıdır. PCA, Pirolidon karboksilik asit anlamına gelir. Çinko PCA'nın sivilce ve çatlakların tedavisinde çok etkili olduğu gösterilmiştir. Kızarıklığı ve sebum salgısını azaltmaya yardımcı olabilir ve cildin genel iyileşme sürecini destekler. PCA, ciltte de doğal olarak bulunan ve doğal nemlendirme faktörünün (NMF) bir parçası olan bir amino asit türevidir. Doğal nemlendirme faktörü (NMF), suyu bağlayabilen özel maddeleriyle bilinir. Bu durumda, PCA tuzları derideki suyu bağlayabilir ve transepidermal su kaybını azaltabilir. Çinko-PCA, çinkonun faydalarıyla birlikte PCA'nın faydalarını sağlar. Sebum düzenleyici ve antimikrobiyal özellikleri, Çinko PCA'yı akneye yatkın yağlı ciltler için özellikle yararlı kılar. Karma cilt ayrıca nem bağlayıcı ve sebum azaltıcı özelliklerin kombinasyonundan da yararlanır. Akne eğilimli ciltler için pek çok faydasının yanı sıra çinko iyonları, cildin yaşlanmasını önleyen UV ışınları ile kolajenin bozulmasına karşı cildi koruduğu biliniyor.

3-O-Ethyl Ascorbic Acid/Stabilize C  Vitamini

Etil askorbik asit, hem suda hem de yağda çözünebilen, askorbik asidin eterlenmiş bir türevidir. Üçüncü karbon pozisyonuna bağlı bir etil grubu içerdiğinden, C vitamininin bilinen en stabil formlarından biridir ve tahrişe neden olmadan cildin daha derin katmanlarına nüfuz etmesini sağlar. 3-O-etil askorbik asit oksidasyona karşı stabildir ve renk bozulmasına karşı dirençlidir. Bu, yüksek sıcaklığa veya UV radyasyonuna maruz kalma nedeniyle oksitlenebilen diğer ürünlerdeki yağların neden olduğu cilt tahrişi olasılığını azaltır. Etil askorbik asit vücut tarafından saf C vitamini olarak metabolize edilir, böylece UV'ye maruz kalma, serbest radikaller ve diğer çevresel saldırganlardan korunma dahil olmak üzere C vitamininin kanıtlanmış tüm antioksidan faydalarını korur. Cilt aydınlatma, C vitamininin en çok istenen etkilerinden biridir. Klinik testler, etil askorbik asit içeren ürünlerin cildi aydınlatmaya ve hatta cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır. Etil askorbik asit, cildi güneşten gelen filtrelenmemiş ultraviyole ışığa maruz kalmaya karşı koruyarak ciltte gözle görülür hasarı önlemeye yardımcı olur. 3-O-etil askorbik asit, cilt hücrelerinin yapısını ve cildin genel durumunu önemli ölçüde iyileştiren kolajen üretimini destekler. Kolajen, kırışıklıklar ve ince çizgiler dahil gözle görülür yaşlanma belirtilerini en aza indirmeye çalışır ve pürüzsüz, esnek ve sağlıklı bir cildin korunmasına yardımcı olur. Araştırma, 3-O-etil askorbik asidin ödem oluşumunu engellediği sonucuna varıyor. C Vitamini, sivilce iltihaplı lezyonlarla savaşmaya ve sivilce sonrası kızarıklığı ve yara izini en aza indirmeye yardımcı olur.

Collagen/Kolajen

Kolajen, cildin önemli bir bileşenidir. Cildi güçlendirmede rol oynar, ayrıca elastikiyet ve hidrasyona fayda sağlayabilir. Yaşlandıkça vücudunuz daha az kolajen üretir, bu da cildin kurumasına ve kırışıklıkların oluşmasına neden olur ve bu düşündüğünüzden daha erken gerçekleşir. Kolajen cilt elastikiyetini artırabilir, görünür kırışıklıkları azaltabilir ve cilde kan akışını artırabilir. Kolajen, cildimizin sarkmasını önler, bize dolgun ve genç bir görünüm verir.

Copper Peptide/Bakır Peptid

Peptitler mükemmel nemlendiricilerdir ve ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltan kolajen üretimini destekleyebilirler. Araştırmalar, bakır peptidin cildinizde kollajen ve elastin üretimini teşvik ettiğini göstermiştir. Aynı zamanda bir antioksidan görevi görür ve glikozaminoglikanların (hyaluronik asit gibi) üretimini destekler. Artan kolajen üretimine ek olarak, bakır peptidlerin elastin proteinlerini artırmaya yardımcı olduğu söyleniyor. Bu, daha sıkı ve pürüzsüz bir cilt oluşturmaya yardımcı olabilir.

AHA/Alfa Hidroksi Asit

Alfa-hidroksi asitler (AHA'lar), çeşitli cilt bakım ürünlerinde kullanılan bitkilerden ya da sentetik olarak elde edilen asitlerdir. AHA'lar, şekerli meyvelerden yapılan suda çözünür asitlerdir. Cildinizin yüzeyinin soyulmasına yardımcı olurlar, böylece yeni, daha eşit pigmentli cilt hücreleri oluşturabilir ve yerlerini alabilir. Kullandıktan sonra, cildinizin dokunulduğunda daha pürüzsüz olduğunu fark edersiniz. AHA'lar öncelikle cildinizi pul pul dökmek için kullanılır. Aslında bu, AHA'ların sunduğu diğer tüm faydaların temelidir. Pul pul dökülme, yüzeydeki cilt hücrelerinin döküldüğü bir süreci ifade eder. Bu, ölü deri hücrelerinin temizlenmesine yardımcı olur, aynı zamanda yeni cilt hücresi oluşumuna yol açar. Yaşlandıkça, doğal cilt hücre döngünüz yavaşlar ve bu da ölü cilt hücrelerinin birikmesine neden olabilir. Çok fazla ölü cilt hücreniz olduğunda, bunlar birikebilir ve cildinizin donuk görünmesine neden olabilir. Ölü cilt hücresi birikimi, aşağıdaki gibi diğer altta yatan cilt sorunlarını da artırabilir: kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri, akne.

AHA

AHA cildinizi pul pul döker ve altında ortaya çıkan yeni cilt daha parlak ve daha ışıltılıdır. AHA’lar ince çizgi ve kırışıklıklar üzerinde etkilidir. AHA'ların uzun süreli kullanımı, eski, rengi bozulmuş cilt hücrelerini uzaklaştırarak daha eşit bir cilt tonuna kavuşturur. AHA'lar, kendi belirgin faydalarına ek olarak, mevcut ürünlerinizin cilde emilimini artırarak daha iyi çalışmasını sağlayabilir. AHA'lar akneye yatkın ciltte yaygın olarak görülen genişlemiş gözeneklerin boyutunu azaltabilir. Eksfoliye edici glikolik ve laktik asitlerden cilt hücresi döngüsü akne izlerini azaltabilir.

BHA/Beta Hidroksi Asit

BHA, salisilik asit olarak da bilinen beta hidroksi asidin kısaltmasıdır. BHA, cilt yüzeyinde ve gözeneklerin derinliklerinde çalışır; yağda çözünür, bu nedenle genellikle tıkanmalara, lekelere ve genişlemiş gözeneklere eğilimli normal ve yağlı ciltler için tercih edilir. BHA’lar, cildin üst katmanlarında çalışır ve ölü cilt hücrelerini uzaklaştırarak altına gizlenmiş sağlıklı, ışıltılı cildi ortaya çıkarır. BHA gözenek boyutunu ve tıkanıklıkları gidermek ve çlü hücreleri pul pul dökmek için cilt yağına nüfuz edebilir. BHA'lar tüm cilt tipleri için faydalar sağlasa da (nemlendirme, ince çizgileri ve kırışıklıkları daha az görünür hale getirme ve sıkılığı, cilt tonunu ve dokusunu iyileştirme), özellikle normal ve yağlı cilt, tıkalı veya genişlemiş gözenekleri, sivilceleri olan kişiler için uygundur.

BHA

BHA’lar ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmada ve genel cilt dokusunu iyileştirmede etkilidir. Aynı zamanda akne izleri, yara izi, cilt lekeleri, cilt kuruluğu ve kırışıklıklar gibi çeşitli cilt sorunlarının giderilmesinde de kullanılır. Salisilik asit gibi Beta Hidroksi Asitler (BHA'lar) çözünürlüklerindeki farklılık dışında AHA'lara çok benzerler. AHA'ların suda çözünürlüğünün aksine BHA’lar yağda çözünürler. Bu özellikleri sayesinde cilde nüfuz etmeleri kolaylaşır, yağlı cilt ve geniş gözenekleri olanlar için daha uygundur. BHA'ların (örn. Salisilik asit) anti-inflamatuar etkisinin yanı sıra, cilt tahriş edici etkisinin de AHA'lardan daha az olması nedeni ile hassas ciltlerde de kullanılabilir.

 

Çerez Kullanımı

The NewLab. olarak web sitesi deneyiminizi iyileştirmek için yasal mevzuata uygun çerezler (cookies) kullanmaktayız. Sitemizde kalmanız halinde çerez erişimine izin vermiş sayılırsınız. Detaylı bilgi için Çerez Politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.